2013- Six

Resepi; Cream Puff with Custard Cream.



The Ingredient of Cream Puff ;
(Serve for 15-20 people)
100 ml Plain water.
45 g Butter cup- potong halus.
60 g Plain Flour- diayak.
2 Eggs *100 g

Method;

1. Panaskan suhu 200c. Alaskan oven plate dgn kertas aluminium. Sapu minyak sedikit diatas kertas aluminium.
2. Ayak tepung. Pecahkan telur. Make sure telur putih and kuning bercampur.
3. Panaskan air dah butter atas dapur. Bila mendidih terus tutup api.
4. Masukkan tepung dan kacau cepat-II hingga jadi seperti doh. *satu arah sahaja.
5. Masukkan telur. Kacau dan panaskan diatas api SEKEJAP SAHAJA.
6. Tutup api. Gaul hingga rata.
7. Masukkan adunan tadi ke dalam pimping back.
8. Bentukkan puff tadi kepada bentuk kecil-II. (5 diameter)
9. Bentukkan tanduk puff supaya nampak tajam selepas di bake.
10. Masukkan ke dalam oven dgn 200c dalam mase 15 minit.
11. Turunkan kepada 180c dan bake dalam mase 25 minit.
12. Biarkan didalam oven selama 3 minit sebelum di keluarkan.
13. Sejukkan cream puff sebelum diletakkan custard.
14. Belah di tengah-II supaya senang untuk memasukkan cream custard.

The Ingredient of Cream Custard.

1 sudu besar Plain flour.
1 sudu besar Corn flour.
4 sudu besar Gula.
1 cawan Fresh milk.
1 biji telur Large size.
1 sudu besar mentaga *planta

Method;

1. Masukkan Plain flour, Corn flour and Gula.
2. Gaul hingga rata.
3. Masukkan susu sedikit demi sedikit.
4. Masukkan telur
5. Jika sudah rata, letak diatas dapur dan kacau sehingga pekat. *JANGAN TINGGAL. *Satu arah sahaja.
6. Masukkan mentega.
7. Gaul hingga menampakkan seperti doh. Tetapi jangan terlalu pekat. Jangan terlalu cair.
8. Sejukkan.
9. Ambil sudu kecil dan letakkan sebanyak mana yang kita mahu ke dalam cream puff itu tadi.

DONE! Easy right? Tak faham just ask me at my official Facebook or my official Twitter :')

credit to; My resepi  :)
xoxo; Tapai

No comments :